Поради водіям-початківцям

Поради водіям-початківцям

buttons.will share

Перший водійський досвід: що потрібно знати новачкам?

Водійське життя може бути дуже непередбачуваним, оскільки ви можете контролювати себе та своє авто, але майже не впливаєте на умови дорожнього руху та інших його учасників. Однак, ви маєте бути готові до будь-яких сценаріїв і знати, як їх уникнути.

Отже, розглянемо реальні кейси на дорозі, які можуть збити вас з пантелику:

  • Екстремальні погодні умови. Не завжди погода буде сприятливою для водіння. Дощ, сніг, ожеледиця та туман можуть ускладнити керування автомобілем. Особливо це стосується осінньо-зимового періоду, коли зранку ви можете насолоджуватися чистою рівною дорогою, а вже увечері колеса автомобіля близькі до ковзанів на льодовому катку. Тож перед виїздом на дорогу перевірте прогноз погоди та підготуйте свій автомобіль до їзди в таких умовах. Важливо збільшити дистанцію між автомобілями та уважно слідкувати за дорожнім рухом, ні в якому разі не перевищувати швидкість, особливо перед під’їздом до поворотів та перехресть.
  • Несподіване виникнення перешкод. На дорозі можуть з’являтися різноманітні перешкоди, наприклад: ремонтні роботи, аварії, пішоходи або тварини. Важливо бути уважним та передбачливим на дорозі, щоб уникнути небезпечних ситуацій. Аби уникнути зіткнення, дотримуйтесь швидкісного режиму, збільшіть дистанцію між автомобілями та будьте готові до гальмування. У місцях, де найбільші шанси зустріти тварин, які прогулюються автострадами, зазвичай встановлені відповідні знаки, тож радимо знижувати швидкість на подібних ділянках. 
  • Втрата контролю над автомобілем. Іноді на дорозі виникають ситуації, які можуть призвести до втрати контролю над автомобілем, наприклад: велика кількість води на проїжджій частині, засміченість дороги або світло фар інших авто, яке може відбиватися на лобовому склі та погіршувати огляд. У таких випадках, слід притиснутися якомога ближче до узбіччя, поступово зупиняючи автомобіль. Після цього оцініть ситуацію та продумайте план подальшого руху. 
  • Поведінка інших водіїв. Не завжди водії на дорозі дотримуються правил дорожнього руху: підрізання, шахматні ходи на трасі, перевищення швидкості, недотримання дистанції, поворот без відповідного сигналу – все це може трапитися в будь-який момент. Тож якщо ви ще недосвідчений водій та не маєте гарної реакції, слід помножити уважність на 100. В умовах насиченого трафіку вимикайте музику в салоні, ігноруйте телефонні дзвінки та попросіть пасажирів не відволікати вас під час руху. Все, що повинно вас цікавити до зупинки – контроль над власною машиною та спостереження за іншими учасниками дорожнього руху. 

Функції та системи допомоги водію від Mitsubishi

Сучасні автомобілі заточені під керування в несподіваних дорожніх умовах, і з кожним роком системи безпечного водіння стають більш доступними та якісними. Розглянемо на прикладі авто Mitsubishi Eclipse Cross, ASX та Outlander: 

  • Система Super-All Wheel Control з повним приводом дає відчуття комфорту навіть в дискомфортних умовах, оскільки в ній імплементовано одразу кілька режимів руху: Snow Mode, Gravel та Normal Mode, які роблять автомобілі більш стійкими, залежно від умов їзди. Чи то сніг, чи то бездоріжжя – однаково стабільне та кероване авто гарантовано. 
  • Active Yaw Control – система розподілу вектора тяги відповідає за баланс гальмівних зусиль між передніми лівими та правими колесами, що допомагає впевнено проходити найрізкіші повороти. 
  • Система кругового огляду, оснащена 4-ма камерами, показує ситуацію навколо авто з висоти пташиного польоту та окремо з кожної з камер. Це допоможе під час паркування в тісних місцях. 
  • Інтелектуальні сенсори відстежують все, що відбувається навколо, незалежно від пори доби, та попереджають про небезпеку як в русі, так і на стоянці.
  • HSA (Hill Start assist) – допомагає впевнено стартувати з крутих схилів без відкатів назад. 

Та не слід розслаблятися за кермом, адже жодна надійна система допомоги водію чи функції безпеки не здатні забезпечити 100% захист від непередбачуваних ситуацій. Дорога – це зона підвищеної небезпеки, яка вимагає зосередженості та уважності водія, незалежно від того, яким транспортом він керує. 

menu.footer disclaimer
Created by CF.Digital